Als fulltime blogger werk ik vanuit huis. Mijn kantoortje zit verstopt achter de keuken. Meestal heb ik het bovenraampje op een kier staan om te zorgen voor frisse lucht. Ik ben me altijd erg bewust van het belang van een gezond binnenklimaat. Dus ook op mijn werkplek.
Maar hoe zit het met jouw binnenmilieu?
Strooming is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in luchtkwaliteit, klimaatproblemen en geurproblemen. Zij vertellen waar je op kunt letten wat betreft je werkruimte thuis!
Thuiswerken met een goed binnenmilieu
Als je als zelfstandige veelal vanuit thuis werkt, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Wat is er nog meer belangrijk voor een perfecte werkplek? Het binnenmilieu! Het binnenmilieu beslaat in grote lijnen de onderdelen luchtkwaliteit, temperatuur, licht en overige factoren zoals interieur.
Het belang van luchtkwaliteit
Luchtkwaliteit is essentieel voor de gezondheid. Heb jij vaak last van droge, branderige ogen, hoofdpijn of concentratieklachten? Grote kans dat er sprake is van een slechte luchtkwaliteit op jouw werkplek. De oorzaken kunnen divers zijn, maar dikwijls is de reden onvoldoende ventilatie van jouw ruimte.
Even kort een raam open zetten, is bij lange na niet genoeg om de slechte lucht voor schone lucht in te ruilen.
Lucht moet voortdurend kunnen stromen om ververst te worden. Zorg dus dat er (kleine) ramen open kunnen staan, dat er ventilatieroosters zijn en dat er mechanische ventilatie is om het stromen van de lucht te bevorderen.
Twijfel je over jouw luchtkwaliteit, overweeg dan een particulier binnenmilieu onderzoek. Een bedrijf onderzoekt professioneel de luchtkwaliteit en komt met aanbevelingen om gezond te werken.
Temperatuur en licht
Naast luchtkwaliteit is het belangrijk dat je een aangename temperatuur in de kamer kunt realiseren.
Voor een optimale productiviteit dient de binnentemperatuur tussen de 20°C en de 25°C te liggen.
Wees ook kritisch op licht! Zorg dat je overdag met daglicht kan werken. Een hele dag werken met kunstlicht is vermoeiend voor de ogen. Als de zon direct op het raam schijnt, zorg dan voor een goede zonwering, zodat jouw scherm niet verblind kan worden.
Werk je in de avonduren, zorg dan voor een goede verlichting, bij voorkeur ledverlichting. Het licht moet helder en krachtig genoeg zijn om de gehele werkplek te verlichten.
Ergonomisch werken
De belangrijkste twee meubels zijn het bureau en de stoel. Kies een bureau dat in hoogte verstelbaar is, zo kun je deze precies aan jouw eisen aanpassen. Als jij met een laptop werkt, is het essentieel om thuis een externe monitor te hebben. Ga er vanuit dat zowel jouw laptop als jouw monitor op het werkblad moeten staan.
Armen en benen
Beenruimte is ook belangrijk, het is slim om hier minstens 60 centimeter voor te reserveren, zowel in de breedte als in de diepte. De bureaustoel moet natuurlijk comfortabel zitten en in hoogte verstelbaar zijn. Vergeet niet dat een goede bureaustoel armleuningen heeft. Het beste is om de armleuning net zo hoog te stellen als het werkblad. Dit zorgt voor de minste belasting van de armspieren.
Naast een goede monitor, is het belangrijk dat jij een goed toetsenbord en een goede muis hebt. Jouw eigen werkplek kun je verder persoonlijk inrichten zodat jij je prettig voelt. Gezond werken is goed werken zonder lichamelijke klachten.
Leestip: Je thuiskantoor inrichten
Geen opmerkingen
Een reactie posten