Als ZZP'er, oftewel zelfstandige zonder personeel ben jij degene die je bedrijf drijvende houdt. Dus als jou iets overkomt, of als je ziek wordt, is dat op z'n zachtst gezegd 'niet ideaal'.
Het is één van de redenen waarom veel zzp'ers zenuwachtig worden van een griepje. Zelf heb ik dit recentelijk ook gemerkt. Ik was ziek, en dat betekende automatisch dat er even geen nieuwe posts verschenen op mijn blogs. En ook kon ik tijdelijk mijn mail niet beantwoorden.
Maar wat als je onderuit gaat door de schuld van een ander. Bijvoorbeeld doordat iemand door rood rijdt terwijl jij net oversteekt? Of omdat iemand te laat ziet dat er een file staat en achterop jouw auto knalt waardoor jij een whiplash oploopt en emotionele schade oploopt?
In zo'n geval kun je mogelijk gebruik maken van zogenoemd smartengeld.
Smartengeld: wat is dat?
Smartengeld is onderdeel van een letselschadevergoeding na een ongeval.
Smartengeld is dus niet een compensatie voor gebrek aan inkomsten.
Smartengeld heeft te maken met hoe je je voelt. Het woord zegt het al 'smartengeld'. Daarin zit het woord 'smart'. In de van Dale wordt het woord 'smart' omschreven als een diep verdriet.
Hoewel je natuurlijk geen prijskaartje kunt hangen aan emotionele pijn en verdriet, kan het wel worden ingezet om je tegemoet te komen. Het is dan ook een soort erkenning van je leed.
Wanneer is smartengeld mogelijk?
In Nederland kun je aanspraak maken op smartengeld op basis van 5 mogelijkheden:- Smartengeld voor geleden fysieke en psychische schade
- Smartengeld voor het schenden van eer of goede naam van het slachtoffer
- Smartengeld voor aantasting in de persoon
- Smartengeld voor aantasting van de nagedachtenis van een overledene
- Smartengeld voor doelbewust toegebrachte schade
Zoals je ziet kan het dus immateriële schade zijn. Als bijvoorbeeld iemand jou en je bedrijf heeft zwartgemaakt waardoor je klanten bent verloren. In zo'n geval kun je dus ook smartengeld vragen.
Smartengeld: hoe pak je het aan?
Het beste kun je een expert inschakelen om je te helpen met het aanvragen van smartengeld. Denk aan een zogenoemde letselschadespecialist. Die kan je verder helpen.
Lees ook: Ben jij verzekerd tegen ongevallen?
Wat zijn jouw ervaringen met smartengeld? Ken je iemand die er mee te maken heeft gehad? Of heb je er zelf ervaring mee? Vertel het in de comments.
Bron afbeelding: Shutterstock
Geen opmerkingen
Een reactie posten