Ook al werk je vanuit huis als Wahm, toch heb je soms wel eens een oppas nodig. Bijvoorbeeld als een opdracht dringend af moet. Of omdat je naar een klant moet.
Of je wilt graag eens samen met je partner een avondje uit.
Annemerel schreef een handig artikel over hoe je dan een goede oppas kunt vinden!
Hoe vind ik een goede oppas?
Door Annemerel
Stel, je wilt een weekendje weg, zonder kinderen. Opa en oma hebben al plannen en kunnen niet oppassen. Je wilt je kinderen toch achterlaten bij iemand die je kunt vertrouwen. Misschien nog belangrijker: iemand bij wie je kinderen graag zijn. Maar hoe vind je zo’n super oppas?
Waar moet je op letten tijdens je zoektocht naar Mary Poppins? Oppassite Sitly helpt je op weg met tips.
Mond op mond reclame
De zoektocht naar de ideale oppas begint met vragen naar tips. Het is erg prettig als een andere ouder positieve ervaringen heeft. Wellicht wil een enthousiaste moeder uit de buurt haar super nanny wel met je delen.
Je kan ook gebruiken maken van online platforms zoals Oudermatch.nl. Je tikt je postcode in en er rolt zo een overzicht met potentiële kandidaten uit. Elk gegadigde vertelt iets over zichzelf, over zijn of haar ervaring met kinderen en eventuele referenties.
Uitnodigen
Het on- en offline zoekwerk zit erop. Er zullen 2 a 3 kandidaten uitspringen die je wilt uitnodigen voor een individueel gesprek. Het liefst op een tijdstip dat de kleintjes nog wakker zijn. Dit geeft de potentiële oppas de mogelijkheid om kennis te maken met de hele familie en zie je gelijk of er een klik is.
Observeer hoe je kids reageren op haar aanwezigheid. Kleine spruiten zijn goudeerlijk en zullen een positief dan wel negatief signaal afgeven.
Weet wat je zoekt
Een eerste gesprek kan voor beide partijen erg spannend zijn. Je wilt de oppas zich op haar gemak laten voelen, maar ook de juiste vragen stellen. Daarom is het belangrijk om vóór het gesprek helder te hebben wat je zoekt. Wil je een oppas die alleen komt als de kinderen al op bed liggen of heb je meer eisen? Het kan namelijk prettig zijn dat ze een gezonde maaltijd kookt of eens een wasje draait.
Je vragenlijst kan er anders uitzien als je opzoek bent naar een oppas voor overdag. Je koters zijn wakker en kunnen om hulp en aandacht vragen. Is ze bereid om te helpen met huiswerk of een knutselopdracht?
Tijdens het gesprek
Natuurlijk wil je weten hoe ze met kinderen is. Laat haar zoveel mogelijk vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe ze omgaat met een kleintje die heimwee heeft of een baby met krampjes. Vergeet niet de voor de hand liggende zaken. Met welke leeftijden heeft ze ervaring? Is ze bijvoorbeeld in staat om een luier te verschonen of een flesje klaar te maken?
Helderheid
Ook je toekomstige oppas wil helderheid. Bespreek daarom tijdens het gesprek wat ze mag verwachten. Of ze mee mag eten, hoeveel ze betaald krijgt, is dat dagelijks of maandelijks, en of ze meer verdient na een bepaald tijdstip.
De proeftijd
Hopelijk heb je na de gesprekken een geschikte oppas gevonden. Jullie kunnen elkaar beter leren kennen door een proeftijd van een maand in te stellen. Je zou de eerste keer dat ze oppast thuis kunnen blijven. Daarmee creëer je ruimte voor vragen en kan je aan het einde van de dag evalueren.
Gebruik deze periode ook om de buurt te laten zien, zoals de speelplekken en informeer gelijk over de verkeersveiligheid in de wijk.
Mama voelsprieten
Blijf luisteren naar je onderbuik gevoel. Als mama weet je precies wat je baby of peuter fijn vindt. Wellicht heb je je super nanny in één keer gevonden en anders is het een leermoment voor de volgende oppas.
Uiteindelijk zal je een Mary Poppins vinden die perfect past bij jouw familie.
Lees ook: Je baby als model!
Geen opmerkingen
Een reactie posten