Lindani Adoption-shop

Wat voor Antoinette begon als een vakantieliefde in Griekenland, eindigde in een huwelijk en een emigratie naar Luxemburg. Daar kreeg ze samen met haar man Guy een zoon, maar de bevalling verliep dermate gecompliceerd dat ze ervan uitgingen dat hun zoon Marc enig kind zou blijven.

Na een tijdje werd het verlangen naar een tweede kindje echter zo groot dat en Antoinette en Guy besloten te adopteren. In Luxemburg was op dat moment geen wachtlijst, en ze mochten meteen beginnen met de voorbereidingscursus, en de gesprekken met een psychologe en sociaal werker.

Adoptietraject duurde twee jaar

In december 2005 hadden ze al beginseltoestemming: toestemming voor (buitenlandse) adoptie. En in januari 2008 werden ze de trotse ouders van Hannah, een meisje van bijna vier, met een grote ontwikkelingsachterstand en epilepsie. De adoptieprocedure verliep heel vlot, in vergelijking met Nederland.

Het Adoptietraject in Nederland

Antoinette: 'In Nederland volg je eerst een voorbereidingscursus, daarna komen er gesprekken met de Raad van de kinderbescherming, en een medische test. Pas als dat allemaal positief beoordeeld is, krijg je toestemming voor (buitenlandse) adoptie. Dit noemt men de beginseltoestemming. Pas daarna kun je je wenden tot een van de vier à vijf vergunninghouders die Nederland heeft.

Het hele adoptieproces inspireerde Antoinette tot het starten van haar eigen bedrijf voor adoptiekaartjes in 2005: Lindani Adoption-shop. Wij interviewden haar over het starten van een bedrijf in adoptiekaartjes!

Lees hier het verhaal achter Lindani Adoption-shop!








Hoe kwam je op het idee van adoptiekaartjes?

Ik begon met adoptiealbums in het Duits en Luxemburgs, en dat breidde zich uit. Een adoptiealbum is een soort babyalbum, maar dan voor geadopteerde kinderen. Een babyalbum begint met vragen zoals 'Wanneer was je zwanger', je controles bij de gynaecoloog, wanneer was de bevalling. Niet geschikt voor adoptie dus.

Over adoptiealbums

In een adoptiealbum noteer je alles rondom de adoptie. Bijvoorbeeld de aanmelding, datum voorbereidingscursus, het voorstel, hoe is de reis naar je kindje verlopen, de omarm-dag, thuiskomst enzovoort.

In mijn albums zijn dit voorgedrukte bladzijden, waarop mensen zelf alles kunnen invullen. Verder is er plaats voor foto's. Het zijn ringbandalbums, zodat mensen de bladzijden die ze niet nodig hebben eruit kunnen halen. Niet alle procedures namelijk hetzelfde, en een ringbandalbum geeft bovendien de mogelijkheid zelf dingen toe te voegen.

Op dit moment heb ik albums in het Duits en Luxemburgs. Maar ik weet dat er ook Nederlandse bedrijven zijn die adoptiealbums verkopen. Wel heb ik Nederlandstalige foto-albums voor de aanstaande adoptie-grootouders. Hierin kunnen ze de mooiste foto's bewaren van hun kleinkind van ver. Ook hierin weer aangepaste teksten, zoals een foto van de aankomst, de eerste foto met opa/oma, een voorstelfoto enz.

Bestonden adoptiekaartjes al?

Ja, maar niet in Luxemburg. Verder zijn er weinig ontwerpers die echt alleen maar adoptiekaartjes aanbieden. De meesten maken geboortekaartjes, en maken een paar kaartjes voor adoptie. Bij mij is het net andersom. Bij mij ligt het accent juist op adoptiekaartjes, en doe ik andere kaartjes alleen op aanvraag.

Is er veel concurrentie?

Ja, er zijn veel ontwerpers die geboortekaartjes maken en de meesten passen hun kaartjes ook aan voor adoptie. Bovendien zijn er veel sites waar je zelf je kaartje kunt maken. Ik onderscheid mij door de hoge kwaliteit: hele mooie kaartjes, op heel mooi papier. Ik werk exlusief met een drukkerij in Nederland. Alleen zij drukken mijn kaartjes! Ze zijn dus nergens anders te krijgen.

Sluit Lindani adoptionshop aan bij je opleiding?

Nee! Ik heb in de verpleging/verzorging gewerkt. Ik ben wel altijd al creatief bezig geweest. Verder heb ik alles zelf uitgezocht. Zelf kontakt gezocht met een drukkerij. Veel proberen, proberen en nog eens proberen. Maar al doende leer je, en ook nu nog leer ik nog steeds bij.

Wat moet je kunnen om je shop te kunnen runnen?

Je website moet je kunnen bedienen. Ik heb een website laten maken maar ik kan deze naar eigen wens veranderen of er kaartjes/afbeeldingen aan toe voegen. Verder moet je natuurlijk creatief zijn, en fantasie hebben om een kaartje te kunnen ontwerpen. En je kunnen inleven in de wensen van je klant. Hoe willen zij dat hun kaartje eruit komt te zien?

Hoe verzin je je kaartjes/hoe vind je inspiratie?

Inspiratie vind ik overal. Een mooi stofprint, een mooie kleurencombinatie op een verpakking, een plaatje in een tijdschrift. Ik ben altijd op zoek, kijk altijd om me heen. Als ik een idee heb schrijf ik het op, of ik scheur iets uit. Dit alles bewaar ik in een map. Soms maak ik een schets, soms lukt het meteen om op de computer een kaartje te maken.

Hoe lang doe je over het bedenken van een kaartje?

Dat is heel verschillend. Soms heb ik in één uur een nieuw kaartje! Maar het komt ook voor dat ik aan een kaartje begin en dat het wéken ik de 'digitale la' ligt. Dan is zo'n kaartje nét niet goed genoeg naar mijn idee. Als het dan even ligt, lukt het meestal later wel om het kaartje af te krijgen. Vaak is het uiteindelijke resultaat heel anders dan in het begin. Maar dat is juist mooi. Je begint met niets, met een witte pagina en op het laast heb je tóch weer een mooi kaartje.

Hoe gaat het proces van het maken van kaartjes in zijn werk?

Ik ontwerp thuis, aan de pc mijn kaartjes. Vervolgens zet ik ze op mijn website, en de drukkerij maakt er modelkaartjes van die de klant gratis kan bestellen om te kijken of ze de kaartjes mooi vinden.

De klant kan dan bij mij, via internet, een aanvraag doen. Ik pas het kaartje dan aan aan hun wensen. Bijvoorbeeld andere kleuren of een ander lettertype. En natuurlijk met de teksten die de klant wil, en met de juiste naam. Ook kan ik de kaartjes aanpassen voor bijvoorbeeld een tweeling. Tevens maak ik ontwepen 'op maat'. Als de klant tevreden is met het ontwerp, stuur ik alles naar de drukkerij. Zij zorgen dan voor het drukken en verzenden van de kaartjes.

Hoe stel je je prijzen vast?

De drukkerij hanteert vaste prijzen voor het drukken. Ik doe daar een vast bedrag bij voor het ontwerpen, en zo kom ik aan mijn eindprijs. Voor ontwerpen 'op maat' gelden afwijkende prijzen omdat deze niet door mijn vaste drukkerij worden gemaakt.

Is er een kaartje dat het best verkoopt?

Nee, eigenlijk niet. Tot nu toe zijn de aanvragen heel gevarieerd.

Heb je een favoriet kaartje?

Wat een moeilijke vraag. Natuurlijk vind ik alles leuk wat ik gemaakt heb. Maar als ik écht moest kiezen dan kaartje 1184 A (Collin). Maar ik hoop dat mijn allermooiste kaartje nog moet komen.

Wat is het verschil met een geboortekaartje?

Deze kaartjes zijn specifiek ontworpen voor geadopteerde kinderen. Vaak zie je direct aan een kaartje waar het kindje vandaan komt, uit Azie of bijvoorbeeld Afrika.

Wat is je doelgroep?

(Aanstaande) adoptieouders, en verder iedereen die graag een mooi kaartje van me wil.

Hoe komen de mensen bij jou?

Meestal via de website. Daarop staat een aanvraag(bestel)formulier waarop de klant direkt kan aangeven welke kaartje ze willen. Soms komt er eerst een mailtje met vragen. Modelkaartjes kunnen direkt bij de drukkerij worden aangevraagd. Ook hiervoor is een formulier op de site geplaatst.

Wat is het leukst?

Als ik een mailtje krijgt waarin de klant schrijft dat de kaartjes goed zijn aangekomen, en alles naar wens is!!! En het openen van de envelop van de drukkerij met al mijn nieuwe kaartjes, dat is altijd spannend. Hoe zijn ze geworden?! En verder het ontwerpen, lekker stoeien met een idee en kleuren.

Wat is de grootste uitdaging?

De klant bereiken, de mooiste kaartjes te maken

Hoe doe je aan marketing en publiciteit
  • Veel links uitwisselen,
  • Folders sturen naar b.v. adoptieorganisaties, en
  • Aanwezig zijn op open dag vergunninghouders
Hoe kwam je op de naam?

Onze vergunninghouder heet Naledi en dit is Afrikaans voor "ster". Zo kwam ik op een idee om ook een Afrikaanse naam te gebruiken. Na wat zoeken op internet had ik vijf namen over. En hieruit koos ik de naam Lindani, dit betekend 'wachten'. Nou, wachten is iets wat iedere adoptieouder maar al te goed kent….

Hoe is je logo tot stand gekomen?

Dit is getekend door de moeder van een vriendin. Een hele rij kinderen uit alle delen van wereld.

Hoe heb je je voorbereid?

  • Ik schreef me in bij de Luxemburgse Kamer van Koophandel,
  • Ik liet een website bouwen
  • Ik legde contacten met drukkerij

Hoeveel tijd besteed je eraan per week?

Ik denk zo'n twintig uur. Ontwerpen, kaartjes maken, website en weblog bijhouden, mail beantwoorden, adminstratie.

Hoe combineer je het met je gezin?

Ik werk als de kinderen naar school zijn of in de avonduren.

Moest je veel investeren om te kunnen starten?

Ik ben begonnen met de adoptiealbums. Omdat die speciaal voor mij zijn gemaakt kostte dit zo'n 8000 euro. Tevens de kosten van de website. Voor de adoptiekaartjes was het makkelijker. De drukkerij drukt pas kaartjes bij een bestelling, dus daar hoefde ik eigenlijk weinig te investeren.

Wat is je doel met Lindani-adoptionshop?

Veel kaartjes verkopen. Het is mooi om te horen dat mensen je werk waarderen en het mooi vinden. Bovendien is het heel fijn werk, en prima te combineren met mijn gezin. In de toekomst wil ik de website nog uitbreiden met andere artikelen.

Zie ook Geboortebord tuin.

Meer lezen over Antoinette, of wil je haar kaartjes bewonderen?

Lindani Adoption-shop
Antopinette's blog

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo