By Winki: Beloningsborden











Rosita (37) liep in de opvoeding van haar kinderen wel eens tegen problemen aan. Daarom bedacht ze een beloningsbord, dat ze zelf in elkaar knutselde van stevig karton met zilverplakfolie.

Ze besloot de beloningsborden op de markt te brengen en is nu eigenaresse van het succesvolle bedrijf By Winki.

Wij interviewden Rosita over haar bedrijf, en hoe het allemaal is gegaan. Lees hier haar inspirerende en enthousiaste verhaal!


Wie is Rosita?

Ik ben Rosita Broeders, ik ben zevenendertig en ben al tweeëntwintig jaar samen met mijn partner. Samen hebben wij drie zonen in de leeftijd van 15, 11 en 6 jaar. We hebben een aantal jaren een horeca onderneming gerund, waarvan ik de administratie voor mijn rekening nam. Verder ben ik altijd in de luxe positie van fulltime thuisblijfmoeder geweest. Het liefst had ik nog meer kinderen gewild, maar het opvoeden gaat (bij ons) helaas niet van zelf.

Tegen welke dingen liep je in de opvoeding op?

De dingen waar ik in de opvoeding tegen op liep, zijn volgens mij hetzelfde als in elk gezin. Speelgoed opruimen, netjes aan tafel blijven zitten, ruzie makende kinderen, bedplassen enz.

Welke waarden en normen wilde jij je kinderen leren?

Ik denk de meest standaard waarden en normen. Respect voor elkaar, niet schelden en slaan. Je weten te gedragen en aan te passen in verschillende situaties.

Wat was de inspiratie voor het beloningsbord?

Het grootste punt in ons gezin is, dat mijn kinderen altijd, óf ruzie maken, óf de slappe lach hebben. En dan maakt het niet uit of je aan het kerstdiner zit, of aan een picknick in het park, of met ze in een winkel loopt. Je bent de hele dag aan het waarschuwen, maar dat horen ze nog niet eens meer. Om grip op deze situatie te krijgen bedacht ik het beloningspel.

Waarvan had je het geknutseld?

Ik had het beloningspel geknutseld van stevig karton met zilver plakfolie. Dit bord was voor vier personen. (Ik zelf deed ook mee om het negatief gemopper af te leren). Van hetzelfde materiaal had ik veertig sterren gemaakt. Het bord en de sterren had ik voorzien van plak-klittenband.

Hoe verliep het proces van jouw knutsel tot een professioneel beloningsbord/spel?

Toen ik voor bedacht had zoiets op de markt te brengen, ben ik op Google gaan zoeken naar beloningsborden. Hier was niks van te vinden. Ik werd steeds enthousiaster. De zes ontwerpen had ik in no time op papier staan. Met die tekeningen ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan om informatie te vragen over een webwinkel.

Syntens

Mijn contactpersoon bij de Kamer van Koophandel vond de ontwerpen erg leuk en vertelde Syntens over mijn idee. Syntens is specialist in vernieuwing in alle bedrijfsaspecten. Mijn idee was wel iets nieuws op de Nederlandse markt, maar de techniek niet: bord met magneten.

Westtop

Daarom gaf Syntens mijn gegevens weer door aan Westtop. Westtop biedt onder andere ondersteuning aan startende ondernemers met nieuwe ideeën. Westtop vond het eveneens een goed idee en bood mij een ondernemersopleiding aan. Deze kans heb ik met beide handen aangepakt. Terwijl ik met de opleiding bezig was heb ik mezelf leren grafisch ontwerpen , en ben naar een producent gaan zoeken. Het hele proces heeft ruim anderhalf jaar geduurd.

Half oktober 2008 kwam het eerste bord op de markt!

Zit er een pedagogische gedachte achter de opvoedkundige borden?

Jazeker. Door de beloningsborden te gebruiken geef je je kind een stem. Je laat ze me denken over wat er niet leuk is in huis, en wat je daar samen aan kunt doen. Je wilt je kinderen graag iets leren, maar je wilt ook een rustig, gezellig en gelijkwaardig thuis creëren.

Jo Frost gebruikt ook beloningsborden: ben je daar nog door geïnspireerd?

Nee niet echt. Toen mijn oudste in de kleuterklas zat (zijn gedrag liet te wensen over) inmiddels zo’n 11 jaar geleden had ik ook iets gemaakt met sterretjes als beloning. Voor elk dagdeel dat zonder problemen verliep mocht hij een sterretje op papier plakken. Ook de plaskalender en wachtkalender heb ik meerdere keren geknutseld.

Wel heeft Jo Frost er aan bijgedragen mijn plan door te zetten omdat zij ze ook gebruikt maar je kan ze nergens kopen.

Hoeveel uur per week besteed je eraan?

Zoveel als mogelijk. In het begin is het vaak wel tachtig uur per week geweest. Nu is het meer een normale werkweek over de week verdeeld. Dus ook de avonden en het weekend.

Zijn er plannen voor nog meer borden/spellen?

Ik heb al weer drie ontwerpen klaar staan, en mijn hoofd zit vol met ideeën. Maar we doen het stap voor stap. Eerst deze serie de markt op.


Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

Die zie ik rooskleurig. Dit is pas het begin! Als ik zie wat ik in een kleine twee jaar heb bereikt, en wat er allemaal nog in mijn hoofd zit. Uiteindelijk wil ik de borden ook in het buitenland gaan verkopen. En kinderen opvoeden is natuurlijk van alle tijden.

Hoe kwam je op de naam By Winki?

Eerst had ik een andere naam With a smile. Maar dat was zo’n mond vol, dus bedacht ik Wink. Maar met Wink was er geen domein naam meer vrij. Dus werd het By Winki.

Wat vinden je zoons van je borden/spellen?

Mijn kinderen vinden alles wat ik maak prachtig.

Hoe zorg je dat mensen By Winki leren kennen?

Ik heb een persbericht gestuurd naar alle bekende tijdschriften en dagbladen, naar kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en naar opvoedkundige praktijken.

By Winki is ook al op heel veel websites te vinden. Soms alleen met een link, of met een prijsvraag en soms word er ook een heel artikel bij geschreven.

Ook heb ik een aantal wachtkalenders uitgedeeld op scholen. Ik ben nog steeds druk bezig mijn naam op zoveel mogelijk plaatsen bekend te maken.

Je site ziet er professioneel uit: hoe heb je dit aangepakt?

Na lang zoeken heb ik een webdesigner gevonden die mij goed begrijpt. De lay-out van de site heb ik zelf thuis gemaakt en mijn webdesigner heeft er een werkende website van gemaakt.

Hoe bepaal je de prijzen van de borden?

Voor het berekenen van de verkoopprijzen heb ik hulp gekregen van een professional.

Komen de spellen ook in de 'gewone' winkels te liggen? Bijv. Bart Smit

Is dat iets wat je wilt? Momenteel ben ik druk met het zoeken naar winkels. Ik dacht zelf meer aan kleinere speelgoed winkels, die wat exclusievere merken verkopen.

Zou je een typische dag kunnen beschrijven?

Om half zeven gaat de eerste wekker. Om half acht zitten we met zijn allen aan het ontbijt. Half negen is iedereen de deur uit. Ik doe dan snel wat huishoudelijk taken en ga achter mijn computer. Ik kan dan in alle rust werken tot twaalf uur.

De kinderen gaan om kwart voor één weer naar school en ik werk dan weer tot half vier, soms zelfs tot etenstijd. Half zes weer met zijn allen aan tafel. Half acht ligt de kleinste in bed, dan is er pas rust in huis om tv te kijken of nog even achter de computer te kruipen.

Meer weten?

Bezoek dan Rosita's website: By Winkihttps://www.huisvlijt.com/opruimen/

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© all rights reserved
made with by templateszoo