Hoewel een boek uitgeven bij een 'echte' uitgeverij de droom is van de meeste schrijvers, kiezen steeds meer aspirant auteurs voor 'uitgeven in eigen beheer'.
De zogenaamde pod-uitgeverijen schieten dan ook uit de grond, en als je met Google zoekt naar 'een eigen boek uitgeven' dan vind je talloze websites die je daarover adviseren. Maar een concreet boek over dit onderwerp was er nog niet. En dus was ik erg benieuwd naar 'Schrijf en publiceer een boek' van J.L. Jones.
Jones maakt de titel waar en beschrijft het gehele proces van schrijven tot uitgeven. Ze doet dat op vriendelijke conversatietoon en neemt de lezer als het ware bij de hand.
Stijl
Jones' stijl is soms wat hakkelig en moeizaam, en ze gebruikt geregeld spreektaal: 'Standaardomslagen zijn bij sommige aanbieders een optie, maar minder jofel.'
Daarnaast gebruikt ze veel Engelse termen, iets wat prima is als het om vaktermen gaat, maar Jones doorspekt haar verhaal ook 'zo maar' met Engelse woorden. En zo nu en dan wat verdwaald Frans!
'Onzin schrijven is beter dan niets schrijven. Pas de problème als je pen nog niet vlot is.'
'Je bioritme door de war schoppen is killing voor je alertheid.'
Ook valt ze geregeld in herhaling.
'Het is eng om het boek los te laten op het eind. Dat is het telkens weer bij elk boek. Het is scary om je er van los te weken.'
Opmaak
Het boek ziet er professioneel en mooi uit, zo wel van binnen als van buiten. Wel vind ik de inhoudsopgave vrij vol, en druk.
Zo nu en dan staan er pictogrammen in de tekst, waarvan ik niet altijd de functie begreep. Ze zijn niet consequent toegepast en lijken op willekeurige plekken te staan.
Overigens wordt een van de voordelen van het Print On Demand systeem direct zichtbaar in het uiterlijk van dit boek: er is inmiddels alweer een nieuwe verbeterde versie van het boek, met een ander omslag dan het recensie-exemplaar dat ik heb ontvangen!
Structuur
Het boek heeft een duidelijke structuur, en ook de hoofstukken hebben een duidelijke opbouw. Jones begint elk hoofdstuk met een aankondiging wat ze gaat bespreken. Ik vond het leuk om te lezen dat ze dit heeft overgenomen uit Amerikaanse boeken. Ze vertelt dit in het kader van haar tip om andere boeken te bestuderen om op ideeën te komen.
Dit is ook meteen de kracht van 'Schrijf & publiceer een boek': de combinatie van informatie en persoonlijke ervaringen. Helaas lijkt de koppeling van informatie en persoonlijke ervaring willekeurig: bij het onderwerp 'proeflezers' vertelt ze haar belevenissen maar bij de keuze van haar uitgeverij bijvoorbeeld weer niet.
Het zou leuk zijn als Jones een vaste plek voor haar eigen ervaringen zou inruimen in de structuur van haar boek, zodat je die als lezer makkelijk kunt opzoeken.
Jones maakt geregeld gebruik van lange opsommingen, soms pagina's lang. Ik merkte dat ik als lezer begon af te haken. Een goed alternatief zou zijn als Jones van haar opsommingen checklists maakt: dan kun je als beginnend schrijver dingen afvinken.
Verbeterpuntjes
Jones wijst op het belang van een eigen website om je boek te promoten. Ik vind het in dat verband erg jammer dat ze de url van haar website niet noemt! Ik heb flink moeten zoeken met Google voordat ik de website vond en was een beetje teleurgesteld toen dat gewoon een pagina op Hyves bleek te zijn.
Jones verwijst een aantal keren naar twee eerder door haar gepubliceerde boeken, maar noemt geen titels! Dat lijkt me geen goede marketing, want ik was best benieuwd waar die boeken dan over gingen en hoe ze heetten.
Verder miste ik een vergelijking tussen de verschillende uitgeverijen. Er zijn er immers zoveel! Wat onderscheidt de verschillende uitgeverijen van elkaar, en waarom heeft Jones juist voor Boekenbent gekozen
De vele vermelde websites worden niet bij url genoemd: een overzicht achter in het boek met alle internetadressen zou een aanwinst zijn.
T.L. Jones is een pseudoniem, een onderwerp waar ze ook aandacht aan besteed. Als lezer zou ik graag weten hoe Jones haar eigen pseudoniem heeft gekozen en waarom juist Jones!
Conclusie
Schrijf en publiceer een boek is een leuk en laagdrempelig boekje, en bevat veel informatie. Wel zou het boek baat hebben bij extra redactie, om de stijl te verbeteren en herhalingen te verwijderen.
Maar dat neemt niet weg dat als je overweegt een boek uit te geven dit boek zeker handig is om te lezen! In de lawine van informatie op het internet over zelf een boek uitgeven biedt 'Schrijf & publiceer een boek' een stukje rust en het bewijs dat het kan. Je hebt het immers in je handen!
N.B.
Kostelijk vind ik Jones' tip als je schrijfproces niet wil vlotten: huur een ghostwriter in. Bijvoorbeeld via Textbroker.
Website T.L. Jones
Leestip: Kinderboeken schrijven
Geen opmerkingen
Een reactie posten