Home party's
Wat zijn het?
Laat je galajurk en hoge hakken maar thuis, want home party's zijn, anders dan de naam doet vermoeden, geen feestjes in de traditionele zin van het woord. Homeparty's zijn bijeenkomsten van (meestal) een groep vrouwen, hoewel mannen ook welkom zijn. De party wordt georganiseerd door een gastvrouw, vaak een vriendin, buurvrouw, maar soms ook een onbekende. Zij nodigt zoveel mogelijk mensen uit bij haar thuis.
Op de party komt dan een demonstratrice of consulente. Zij demonstreert haar product met de bedoeling dat de gasten het kopen. Zo demonstreert, op een Tupperwareparty, de demonstratrice plastic voorraadbakjes, borden, bekers e.d. en wordt op JanBibeJan-party's speelgoed gepresenteerd. Er zijn allerlei soorten party's: kledingparty's, lingerieparty's en make-up party's. Er naar toe gaan kost je niks, sterker nog je aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Na de party worden de bestelde producten door de demonstratrice bij de gastvrouw thuis bezorgd.
Directe verkoop en Multi Level Marketing
Home party's zijn een vorm van directe verkoop. Directe Verkoop wil zeggen dat producten direct bij de consument worden aangeboden in plaats van via een winkel. Ze maken deel uit van Multi Level Marketing (MLM) bedrijven. Je verdient op twee niveaus: je commissie over je eigen verkopen, en je verdient commissie over de producten die mensen die jij hebt geworven verkopen. Bij Tupperware betekent dat dat jij een zgn. Unit Manager wordt: je vraagt andere vrouwen ook demonstratrice te worden en begeleidt ze daarin. Over alles wat zij verkopen krijg jij ook provisie.
Pas op voor Pyramides!
Een illegale vorm van Multi Level Marketing is een piramideschema. Hierbij ligt het accent op het werven van andere distributeurs i.p.v. op het product. De Amerikaanse Federal Trade Comission (1996) en BBB Consumer Information Publicaton (1994) geven de volgende tips om je te helpen bepalen of een Multi Level Marketing plan in de haak is of niet:
Vermijd bedrijven die commissies beloven voor het werven van nieuwe distribiteurs.
Pas op voor bedrijven waarbij nieuwe distributeurs gròte investeringen moeten doen. Legitieme MLM-bedrijven vragen meestal maar een klein bedrag om op te starten.
Wees voorzichtig met bedrijven die de meeste winst beloven door het werven van nieuwe distributeurs, i.p.v. door zelf je producten te verkopen.
Pas op voor bedrijven die enorme bedragen beloven (Word snel Rijk!) en zgn. Wonder Producten verkopen
Teken nooit contracten op één en dezelfde avond, maar neem altijd rustig de tijd om na te denken.
Doe je huiswerk! Doe navraag bij de Kamer van Koophandel over het betreffend bedrijf.
Hoe is de markt voor het product? MLM is afhankelijk van verkopen van kwalitatief hoogstaande producten aan consumenten.
Pyramideschema's maken vooral hun winst van de aankopen van nieuwe distributeurs, die producten kopen om deel te kunnen worden van het schema.
Koopt het bedrijf niet-verkochte voorraad terug? Legitieme bedrijven die je verplichten producten te kopen zouden moeten aanbieden de producten terug te kopen voor tenminste 80% van wat jij hebt betaald.
Hoe werkt zo'n party?
Homeparty's beginnen als een gezellig samenzijn met de andere gasten onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, en met een beetje geluk een versnapering. Dan komt een demonstratice langs en vertelt over haar producten. Daarna kun je bestellen, of je kijkt eens diep in je kopje koffie.
Hoeveel verdien je als demonstratrice?
Dat is afhankelijk van de hoeveelheid party's die je bezoekt en hoeveel je per party verkoopt. En dat laatste zal weer afhangen van je publiek en je presentatie. Het is dus wel handig als je jezelf kunt presenteren en natuurlijk je product! Bij één party per maand zal je inkomen waarschijnlijk lager zijn dan wanneer je er twee a drie per week geeft. Over de producten die je verkoopt krijg je een provisie uitbetaald. Dus hoe meer je verkoopt hoe meer provisie. De provisie kan variëren van zo'n 10 tot 25 procent. Stel dat je op een party voor zo'n 150 euro verkoopt, dan krijg je hierover 25% provisie uitbetaald, oftewel 37,50 euro.
Ook dat ligt sterk aan jezelf. Naast de party zelf ben je tijd kwijt aan reizen, je auto inpakken met demonstratiespullen, verpakken van verkochte artikelen, bezorging van producten en administratie. Iene, een JanBibejan demonstratrice, besteedde zo'n 12 tot 15 uur per week aan haar werk. Die uren bestonden uit drie avonden party's bezoeken, een middag de verkochte artikelen inpakken, en het rondbrengen van de verkochte artikelen.
Kost het me wat om te beginnen?
Op de site van Tupperware zeggen ze dat het niets kost om te starten als demonstratrice. Als er nieuwe producten zijn is het handig die zelf aan te schaffen om ze goed te kunnen presenteren. Dat kòst je dus geld. Bij veel kledingbedrijven betaal je een borg voor de kleding, die je terug krijgt als je stopt met je werk als demonstratrice. Verder zul je benzinekosten hebben, en telefoonkosten.
Tip voor beginnende demonstratrices
Zorg ervoor dat het product je ligt. Het is belangrijk dat je er enthousiast over bent om het te kunnen verkopen.
Home party's: iets voor jou?
Het is mogelijk geld te verdienen met home harty's, maar net als bij alle andere werk komt het je niet aanwaaien, en je zult er niet rijk van worden. Het is belangrijk te netwerken en te zorgen voor bekendheid van jou en je product, en daarin te investeren. Wat veel vrouwen zo aantrekt aan dit werk is de mogelijkheid het te combineren met een gezin.
Kritiek op home party's is dat vooral het bedrijf zelf er veel aan verdient, terwijl jij er zelf na aftrek van je kosten relatief weinig aan overhoudt. Volgens Amerikaanse auteurs Paul en Sarah Edwards, auteurs van verschillende boeken over werken vanuit huis, verdient de gemiddelde demonstratrice zo'n 100 euro per maand.
Als je erover denkt home party's te gaan geven laat je dan goed voorlichten, en pas op dat je niet wordt gebruikt door bestaande demonstratrices om hun inkomen te vergroten. Lees oproepen van mensen die beweren de Gouden Methode te hebben gevonden om geld te verdienen en die dit met je willen delen kritisch.
Meer info?
Tupperware
Kritisch engelstalig artikel over homeparty's
Hi there, I'm Nicole Orriëns. I started my first blog in 2001 and now I'm a very happy fulltime blogger.
I own several blogs. Here are some: huisvlijt, ren mama, ren!, en bloggen en loggen
You can also find me at LinkedIn
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen
Een reactie posten